Kruimelpad

Lubuskie

LubuskiePolen – een land van tienduizend meren en ongetemde rivieren.

In Lubuskie bevinden zich meren, bossen, moerassen en rivieren. Deze provincie ligt in het westen in Polen vlak over de grens met Duitsland op 750 km afstand bij Nederland vandaan. 
Het in de ijstijd door gletsjers gevormde en zeer variërende landschap van dit merengebieden, kent vele schilderachtige heuvels en dalen. 

Naast kleine meertjes vindt men hier meren van een tot vele hectares waar je de overkant niet kunt zien.
Een aantal van die meren zijn verborgen in diepe dalen, andere strekken zich uit op vlakke, vochtige laagvlaktes. Er zijn meren met voedselrijk water die daarom met brede stroken van waterplanten zijn omringd, waaruit een geruis en gekrijs aan vogelgeluiden opstijgt. Anderen meren zijn minder rijk, maar daarentegen zuiverder – men herkent ze aan de weerspiegeling van het landschap. Een groot deel van Poolse meren is verborgen in wouden. De oevers zijn bebost, vaak treft men er ook zandstranden aan. Een ieder kan hier iets voor zichzelf vinden: liefhebbers van watersporten, hengelaars, natuurliefhebbers en vogelaars. Vogels worden vooral door die meren aangetrokken die dichtgroeien en langzaam tot moeilijk bereikbare moerasachtige gebieden worden omgevormd. 

Behalve water sport kan men hier prachtig wandelen, paddestoelen plukken en genieten van de rust en de natuur. De stilte in dit gebied wordt slecht af entoe doorbroken door het gekrijs van een opgeschrokken vogel of het ritselen van het struikgewas door weg rennend wild. Mensen die toch de bewoonde wereld willen opzoeken, kunnen dat ook. Alle voorzieningen zijn te vinden in grote steden als: Zielona Gora en Gorzow Wielkopolski.
Er zij ook vele culturele plaatsen om te bezoeken.


Voor de actieve toerist:

Langs de vele meren en rivieren lopen kano routes waar u in stilte kunt genieten van het steeds weer wisselende landschap. Als u stil bent kunt u hier af en toe worden opgeschrikt door weg vluchtende dieren zoals vossen, herten, elanden, wolven, beren otters, bevers, vissende arenden en vele vogel soorten. Op de langs de routes gelegen campings kunt u overnachten midden in deze overweldigend schone natuur.

Foto's:
Via de volgende link kunt u foto's van dit schitterende gebied bekijken.