Kruimelpad

De Baltische zee

Baltische kustWest-Pommeren - ligt in het noordwesten van Polen. Dit woiwodschap omvat geheel “Achterpommeren” en een klein deel van “Voorpommeren”, een gebied ten westen van de Oder, inclusief een deel van het eiland Uznam of “Usedom”. De oppervlakte van deze provincie bedraagt 22.902 km², land en water, en heeft 1,69 miljoen inwoners (2003). Het is een vrij dun bevolkt gebied, met als hoofdstad Szcezecin, een grote en belangrijke havenstad aan de Oostzee. Dit woiwodschap heeft 18 “powiats”, de zgn. districten en drie stadsgewesten. Verdere belangrijke steden zijn Stargard Szczecinski, Świnoujście, Golenoiw en Kolobrzeg. Ustka een badplaats in Polen aan de Baltische zee.

Ustka is al lange tijd een van de belangrijkste toeristische trekpleisters voor de Poolse toerist. Jaarlijks trekken meer dan een miljoen Poolse toeristen naar de Baltische kust in Polen. In Ustka alleen zijn dit er enkele honderdduizenden. De laatste jaren beginnen ook buitenlandse toeristen de Poolse kunst te ontdekken. Een ieder die de Baltische kust een maal bezoekt kan er op rekenen zijn hart al direct na die eerste keer te verliezen aan de pracht van deze plaats, niet alleen om zijn de zee zicht, witte stranden, geurrijke bossen, duinen maar ook om de Poolse mensen, lekker eten, ontspannen cultuur en veel meer.
Polen en de Polen hebben veel te bieden. Het land wordt nu ontdekt door buitenlandse toeristen en mensen die daar zijn geweest komen voornamelijk met positieve verhalen terug.

Ustka ligt op een afstand van 130km van de Duitse grens en 900km van de Nederlandse grens aan de Baltische zee in Polen. U rijdt vanuit Nederland dus 750 km door Duitsland en maar 130 km door Polen. 
In Ustka wonen 14.000 mensen. Het stadje is dus niet groot maar wel erg gezellig. Daarbij zijn, vanwege zijn toeristisch verleden, alle voorzieningen voor toeristen aanwezig. Het stadje is in 1337 gesticht en heeft een rijke geschiedenis.

Ustka is: 
- de meest warme en zonnige plaats aan de Poolse kust. 
- een plaats met een verhoogde kust met schitterende witte stranden, erg veel wandel routes , bossen en meren.
- de plaats is waar vissers zich helemaal kunnen uitleven.
- Een plaats waar s’zomers veel verschillende activiteiten worden georganiseerd.
- Een plaats waar de zeelucht rijk is aan magnesium en jodium. 
- Een plaats waar het water super schoon is en de kwaliteit klasse I heeft!!!!
- Een plaats met vele kuuroorden aan zee waar men helemaal tot zichzelf kan komen en/of zich van top tot teen kan laten verwennen.

LENTE
Dit is voor veel mensen een van de mooiste perioden in het jaar. Alles komt tot leven. Mooie kleuren komen te voorschijn. Men kan hier het jaar mooi beginnen en de kracht die de zee heeft gebruiken om weer het jaar tegemoet te gaan. De wind, de lucht en het zicht op de zee werken zeer ontspannend op ieder mens. In de omringende bossen kan men van de gelegenheid gebruik maken om te wandelen, paard te rijden of te fietsen. Het maakt uiteindelijk niet uit wat u doet het gaat om de plek en het gevoel dat u overhoud na een weldadige rust periode in Ustka!

ZOMER
Heerlijk op het strand liggen, zwemmen en genieten van de zon. Voor actieve mensen is er ook genoeg te doen: er zijn vele watersporten die men hier kan beoefenen, ook zijn er speel tuintjes voor de kinderen. ’s Ochtends kan men beginnen met een frisse duik in de zee. ‘s Middags begint het leven volop. De hele zomer door worden verschillende buitenlucht feesten, concerten, concoursen, sport activiteiten en een vuurwerk weekend georganiseerd. Dit in het stadje zelf en natuurlijk voor mensen die daar van houden. ‘s Nachts kan men naar een café, dancing, discotheek. Aan u de keus.

HERFST
Dit jaargetijde keert de rust weer in Ustka. Nog steeds kan men genieten van de schone natuur. Men kan melancholisch en romantisch kilometers alleen dwalen langs de zee en genieten van het spel van kleuren. Het spel van de lucht, de zee, het witte zand en de bossen langs de zee … dit moet u gewoon zien.

WINTER
De winter lijkt aan de Baltische zee qua temperatuur veel op de Nederlandse kust. Met een verschil. Als het regent is het wit. Elk jaar weer legt koning winter weer liefde vol zijn witte mantel over deze mooie kust.

Anders dan aan sommige zuidkusten van Europa kan men ’s winters niet in bikini in de zon aan het strand liggen. Hiervoor in de plaats krijgt men echter de afwisseling die het spel der seizoenen juist zo leuk en interessant maakt. Ook ’s winters kan men hier dwalen door de bossen en langs het strand. Daarbij kan men met een beetje geluk nog schaatsen op een van de meren in de omgeving of sleetje rijden met uw kinderen. Heel bijzonder is natuurlijk tijdens een witte kerst met de gehele familie slenteren langs de zee en door de bossen.

GENEESKRACHTIGE WERKING VAN DE ZEE
De Geneeskrachtige werking van de Baltische zee vindt plaats op zowel psychisch als fysiek vlak en door het ondergaan van behandelingen in een van de kuuroorden. 

Ustka is een plaats met verschillende kuuroorden. De zon maakt de productie van vitamine D3 mogelijk, het zee water met natrium, kalium, magnesium, jodium zouten en de micro-elementen : mangaan, fluor, kobalt, zink lithium werkt zeer positief op ons organisme. De stofwisseling wordt gestimuleerd en hersteld op wonderlijke wijze.
Vlakbij de kustlijn ondervindt men verandering van elektrische potentiaal van de lucht ionen. Het spetterende zee water laadt de lucht ionen negatief op waardoor de volgende werking op ons organisme ontstaat:
-het verlagen van de bloeddruk.
-het vergroten van motorische activiteit van de spieren.
-het bevorderd het ademhalingsproces en verwijd de luchtwegen.
-het verkleint het zuurstof verbruik.
-de intensiteit van de hormonen productie neemt toe.
-het vergroot de biologische activiteit van de organisme.

En hebt u ooit gehoord van een luchtbad? Behalve het masserende effect van de soms sterke zee winden, bevorderd en stimuleert deze ook de huidvaten en bevordert de thermoregulerende processen. Men bouwt hierdoor grote weerstand op en wordt minder snel ziek.

Tevens in deze regio vindt u een van de grootste forten van Europa Malbork. Dit van origine Duitse hoofdkwartier van de kruisridders stamt uit 1309 en is uitstekend bewaard gebleven. Zie hier een video van dit schitterende stukje middeleeuwen:

 

Foto's:
Via de volgende link kunt u foto's van dit schitterende gebied bekijken.