Kruimelpad

Het Tatra Gebergte

 Tatra PanoramaHet Tatrzanski Nationaal Park omvat het gehele Tatra- gebergte. Het Tatra gebergte heeft een uniek alpine karakter, dat nergens bij gebergten tussen de Alpen en de Kaukasus te vinden is. De hoogste top van de Tatras in het Poolse gedeelte is de top Rysy (2499 m boven zeespiegel). Binnen het park bevinden zich 15 grotere postglaciale meren, waarvan Morskie Oko het meest bekend. Er komen hier ook verdwijngaten voor, plaatsen waar beken in de ondergrondse afwatering overgaan en diepe inboringen: een overvloed aan kwartsbronnen. Karakteristiek zijn ook de kwartsravijnen (Wawoz Krakow in de Dolina Koscieliska) en voor toeristen toegankelijke kwartsgrotten (Jaskinia Mrozna, Raptawicka en Mylna in de Dolinyn Koscieliskiej).

Het Tatra gebergte is het hoogste gebergte in Polen. Het verleidt de mens met zijn scherpe toppen en met de dalen waardoorheen snelle beekjes stromen. De natuur wordt beschermd in het Tatra Nationaal Park waar verschillende bijzondere diersoorten zoals: gemzen, marmotten, beren en lynxen leven. Het Tatra gebergte kent goede routes voor zowel gevorderde toeristen als voor beginners.

De toeristische hoofdplaats is Zakopane mooi gelegen aan de voet van de hoogst gelegen Tatra-keten. Vanuit Zakopane dat over enkele duizenden overnachtingplaatsen beschikt, worden toeristen met gemakkelijke busjes naar plaatsten gebracht waar de wandelroutes beginnen. Men kan te voet of gebruik makend van kabelbanen naar de Kasprowy Wierch gaan (1987 m boven de zeespiegel) om van het prachtige panorama het Tatra gebergte te genieten. Met Zakopane of de nabij gelegen plaatsen als uitvalsbasis, kunt u wandeltochten plannen van enkele dagen met overnachtingen in hooggelegen berghutten die een bijzondere sfeer uitademen (bij voorbeeld de berghut in het dal Dolina Pieciu Stawów Polskich, 1668 m). De meer ervaren toeristen kunnen de routes naar de Czerwone Wierchy volgen of naar de Rysy (2499 m) en de route genaamd „Orla Perc” met kettingen, klemmen en laddertjes. Een zeer mooie route (men loopt er vijf dagen langs) gaat uit de Polana Chochoowska over de Grzesia-berg, de Rako (1878 m), de Woowiec (2063 m), de Iwaniacka-berg (1459 m), de Hala Ornak, de Czerwone Wierchy, de Polana Kondratowa terug naar Zakopane. Men overnacht dan in de PTTK-berghutten onderweg.

Voor oudere mensen en wandelaars met kinderen zijn er gemakkelijke en veilige routes, bij voorbeeld naar de Morskie Oko of door het dal Dolina Kocieliska – uit Kiry tot de Polana na Stoach. Het zijn routes met meren, watervallen, grotten en herdershutten onderweg, waar men tyca (geitenmelk) kan drinken of van de (gerookte) geitenkaas kan proeven, een plaatselijke specialiteit. De padjes „Pod Reglami” (beneden de bossen) zijn ook geschikt voor liefhebbers van bergfiets-toerisme. Er zijn verhuurbedrijven van fietsen bij de toegang tot de dalen de Kocieliska (in Kiry) en de Chochoowska (in de Siwa Polana).

Lekker actief

Goedkoop op wintersport in Polen? Ja ook dat kan in het Tatra-gebergte. In de winter is Zakopane een van de twee belangrijkste Poolse plaatsen van de skiërs. In Zakopane en de omgeving treft u ruim honderd skiliften. De langste route is de route op de Kasprowy Wierch (1987m). Een van de 2 populairste, grootste wintersportplaats van Polen is Zakopane gelegen op ca. 900 meter hoogte aan de voet van het Tatra-gebergte. Beginnende skiërs en snowboarders vermaken zich prima rond Zakopane. Verwacht hier niet de moderne faciliteiten en de lange, vele skipistes van een wintersportvakantie in Frankrijk. Toch kan je je hier, zeker als beginner, prima (met de kinderen) vermaken voor weinig geld. Gevorderden zoeken het hogerop. De berg Kasprowy Wierch (1985 m) is dan geschikt. Je kan ook de grens oversteken naar Slowakije voor nog hogere bergen.

Zakopane is een ski-/kuuroord met de hoogste Europese standaard. In de stad die ongeveer 30.000 inwoners telt, zijn hotels, pensions en herbergen, die tezamen ruim 100.000 toeristen kunnen ontvangen. Op de gasten wachten zwembaden, tennisbanen en uitgebreide fitnesscentra. Bijzonder rijk en aantrekkelijk is de folklore van deze regio - de Podhale.

Diegenen die door bergfolklore worden aangetrokken, zullen gefascineerd raken door de kleding, de muziek de dansen en de bouwstijl (in Chochoowo). Het is zeker aan te bevelen het Internationaal Festival van Bergcultuur bij te wonen dat eind augustus wordt gehouden.

Vliegsporten

In Polen kan men zweefvliegen, parachutespringen en aan paragliding doen. De beste gebieden doorvoer liggen in zuidelijk Polen. Aëroclubs treft u in alle grote steden. De clubs organiseren cursussen voor beginners. Het is ook mogelijk een uitrusting te huren. Personen die dit soort sport willen beoefenen, moeten over een vergunning beschikken. De belangrijkste centra van vliegsporten zijn: Leszno (Centrale School voor Zweefvliegen, tel. +48(0)655292400, Nowy Targ); Gora Zar (Zweefvliegerschool in Miedzybrodzie Zywieckie, tel. +48(0)338661046 en Lisie Katy.

Vissen

Er zijn aantrekkelijke visplaatsen in Polen waar men 22 soorten vis kan vangen. In bergrivieren - forellen en zalm, en in de meren snoek, snoekbaars, meerval. Vooral in de noordoostelijke gebieden van Polen treft men visrijke rivieren en meren. Erg populair 's winters is het hengelen onder het ijs. Iedereen die in Polen wil vissen moet een visvergunning hebben die door de Poolse visvereniging (Polski Zwiazek Wedkarski) wordt afgegeven. De vereniging heeft afdelingen in alle provincies. Het hoofdbureau is gehuisvest in Warschau, ul. Twarda 42, tel./fax +48(0)226205085

Via de volgende link kunt u foto's van dit schitterende gebied bekijken.