Kruimelpad

De Pieniny

PieninyHet Pieniny Nationaal Park omvat het centrale deel van de Pieniny een bescheiden bergketen gesitueerd in het hart van de Karpaten. Qua landschap is het meest aantrekkelijke punt de hoogste bergtop van de Pieniny de Trzy Korony (Drie Kronen 982 m), waarop een uitzichtplatform is aangebracht. Een heel bijzondere manier om kennis te maken met natuur van de Pieniny is een vlottocht over de Dunajec. De rivier heeft in dit gedeelte van zijn loop een diep, schilderachtig dal geslepen met talloze bochten en telkens wisselende landschappen. De tocht vindt plaats op houten vlotten en het seizoen voor de vlottocht loopt van eind mei tot begin oktober.

In de Pieniny treft u een schitterende fauna en flora, met bv. meer dan 2.000 soorten vlinders en vele soorten vogels. Pieniny is een kalksteengebergte tussen de Tatra en de beboste, zachte glooiingen van het gebergte Beskid Sadecki. De Pieniny is een klein, 35 km lang gebergte dat de laatste heerser van de Peru-Indianen heeft betoverd met zijn schoonheid. Historici vermoeden dat het in het oude kasteel van Nidzica verborgen „guipu” (knopenschrift) de oplossing van het geheim van de legendarische schat van de Inken kan bevatten.

Lekker actief
 

In de Pieniny zult u onder de indruk raken van de doorbraak van de Dunajec- rivier. Door langs deze rivier op houtvlotten te varen (vanuit de plaats Sromowce-Katy naar de Szczawnica-Niżne) beleeft men te midden van stroomversnellingen en honderden meters hoge rotsen een onvergetelijk avontuur. Bij wandelingen langs de routes door de Pieniny, van Szczawnica tot Czorsztyn, kunt u vanaf de toppen de Sokolica, de Trzy Korony en het heropgebouwde kasteel in Czorsztyn genieten van een schitterend uitgestrekt panorama over de gestuwde wateren van de rivier en de rest van de Pieniny. Men kan ook de meest uiteenlopende natuurwonderen ontdekken. Het is aan te bevelen de talrijke holle wegen te bezoeken met Homole als mooiste, het stadje Szczawnica – bekend om zijn kuren, en het Krościenko waar zich de zetel van het Pieniny Nationaal Park bevindt.

Een vijfdaagse route van gemiddelde moeilijkheidsgraat die uit Krościenko door de Przehyba, Rytro, Hala Łabowska, Jaworzyna Krynica naar Krynica leidt, maakt het mogelijk de schoonheid van dit gebied te ervaren. U kunt hier overnachten in bergherbergen of bij gastvrije boeren. Uit de Pieniny leiden verschillende toeristische routes naar de Beskid Sadecki, verdeeld door de bergrivier de Poprad in twee ketens. ’s Zomers worden langs de Poprad boottochten uit Piwniczna naar Rytro georganiseerd. In de Beskid Sadecki vindt u ruim 200 km bergroutes, berghutten, een skicentrum in de Sucha Dolina, de schilderachtige stad Stary Sacz met een historisch klooster uit de 13de eeuw en het kuuroord Krynica, geliefd door musici, schilders en bergfietsers. Aan de liefhebbers van echt moeilijke toeristische tochten bevelen we de Beskid Niski aan. Een erg mooie route – vanuit Krynica, door Mochnaczka Niżna, Regietów, Krzywa, Jasionka, Wyszowatka, Grab, Ożenna, de bergende Przełęcz Dukielska, Zyndranowa naar Komańcza – leidt door onbewoonde gebieden en laat ongebonden natuur zien, waar u zo hier en daar oude houten orthodoxe kerken van de Lemken, begroeide overblijfsels van niet meer bestaande dorpen en oorlogsbegraafplaatsen uit 1915 zult aantreffen. 
Degenen die voor deze route kiezen, moeten er rekening mee houden dat ze in kleine huisjes en in tenten aan beekjes zullen overnachten. In de centra te Gładyszowo en Siary bij Gorlice is het de moeite een ritje op de hucuły (kleine Poolse paardjes) te wagen. In een bijzonder mooi landschap, temidden van ongerepte natuur kan men dagenlang rijden en de vreemde eenheid van de bergen, het paard en zichzelf ervaren.

Vliegsporten

In Polen kan men zweefvliegen, parachutespringen en aan paragliding doen. De beste gebieden daarvoor liggen in zuidelijk Polen. Aeroclubs treft u in alle grote steden. Deze clubs organiseren cursussen voor beginners. Het is ook mogelijk een uitrusting te huren. Personen die dit soort sport willen beoefenen, moeten over een ver gunning beschikken. De belangrijkste centra van vliegsporten zijn: Leszno (Centrale School voor Zweefvliegen in Nowy Targ); Gora Zar (Zweefvliegersschool in Miedzybrodzie Zywieckie, tel. +48(0)338661046 en Lisie Katy.

Vissen

Er zijn aantrekkelijke visplaatsen in Polen waar men 22 soorten vis kan vangen. In bergrivieren - forellen en zalm, en in de meren snoek, snoekbaars, meerval. Erg populair remas winters is het ijsvissen. Iedereen die in Polen wil vissen moet een visvergunning hebben die door de Poolse Hengelsport vereniging (Polski Zwiazek Wedkarski) wordt afgegeven. De Vereniging heeft afdelingen in alle provincies. Het hoofdbureau is gehuisvest in Warschau, ul. Twarda 42, tel./fax +48(0)226205085

Via de volgende link kunt u foto's van dit schitterende gebied bekijken.